webcamgirl-werk-belasting-betalen

Helaas is het een feit dat ook met webcamwerk moet er belasting betaald worden. Webcamgirl worden en de Belastingdienst – wat zijn de feiten, daar gaat dit artikel over. Belasting betalen is voor niemand leuk, wij kunnen het je alleen maar een beetje duidelijker maken waar je allemaal mee te maken krijgt.

Webcam werk en belasting betalen is een belangrijk onderwerp voor webcammodellen en veel webcamgirls stellen ons vragen over dit onderwerp.

Als je als webcamgirl aan de slag gaat in de online erotische branche ligt het initiatief geheel bij jou om alles netjes af te dragen en belasting betalen over je online inkomsten. Voor dat je aan de slag gaat als webcamgirl is het aan te raden jezelf te informeren en te verdiepen over belasting betalen en webcamgirl werk. Hiervoor zit je op onze site op het goede adres!

Als webcamgirl kun je lezen op de verschillende webcamsites, zoals ClubIslive en Xmodels dat ze je niet in dienst nemen en dan ook geen loonbelasting voor je afdragen over gemaakte verdiensten. De online webcamplatformen geven je geen contract en zijn hiervoor niet plichtig. Als webcamgirl ben je zelfstandige ondernemer en kan je daardoor zelf loonbelasting afdragen. Alle verdiensten die je maakt als webcammodel zijn bruto.

Zoals gezegd krijgen we over het onderwerp ‘belasting betalen’ veel vragen. Hieronder nemen we de meest gestelde vragen door.

Hoe groot is de kans dat de Belastingdienst er achter komt als mijn verdiensten niet opgeef?
De kans is niet groot dat de Belastingdienst er achterkomt. Als je voor een webcambedrijf buiten Nederland of buiten Europa werkt is de kans nog kleiner. Nu denk je misschien dat het handig is om die risico te nemen, maar houd er rekening mee dat de boetes voor het niet opgeven van belasting erg hoog kunnen zijn – het is het niet waard. Mocht de belastingdienst er toch achter komen kom je in de problemen. Het is verstandig om je online inkomsten netjes op te geven. Hierdoor kan je in alle rust werken en je geen zorgen te maken over de Belastingdienst.

Speelt het webcambedrijf waarvoor ik werk mijn privé gegevens door aan de belastingdienst?
Ja, Elk bedrijf in Nederland is verplicht om de boekhouding te delen met de Belastingdienst als zij daar om vraagt. Dit is dus alleen zo als de Belastingdienst hier daadwerkelijk om vraagt. Bedrijven buiten Nederland hebben hier geen verplichting toe.

Betaal je over webcamwerk meer belasting dan bij ander soort werk?
Nee, als webcamgirl zit je niet in een andere tariefsgroep. Over webcamwerkzaamheden betaal je net zo veel belasting als bij een andere (online) baan. Je betaald hetzelfde als andere die overige online inkomsten maken. Je betaald belasting over het geld dat je verdient met webcammen en chatten. Als je als webcamgirl veel belasting moet afdragen kan dat een goed teken zijn – het betekend dat je ook veel inkomsten hebt gemaakt! Met webcamwerk verdien je veel meer dan een doorsnee baantje of werk online. Kortom, je betaald belasting over de inkomsten die je hebt gemaakt.

Wordt ik door de Belastingdienst geregistreerd als sekswerker?
Nee, de Belastingdienst hoeft niet te weten wat je precies voor werk doet. Je wordt dus niet geregistreerd als sekswerker. Het is zelfs nie verplicht om op te geven hoe of waar je inkomsten hebt gemaakt. Als een medewerker er naar vraagt zeg je gewoon dat je online werk doet – meer niet. Je hoeft niet te zeggen je waar je het geld aan verdient hebt.

Moet ik zelf mijn aangifte doen of kan iemand anders dat voor mij regelen?
Je bent niet verplicht om de aangifte zelf te doen. Je kunt er voor kiezen om iemand anders dat voor je te laten doen. In alle gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de opgave. Voor veel modellen is een boekhouder een prima optie. Een boekhouder is precies op de hoogte van alle regels en kan dit goedkoop en snel voor je in orde maken. Maak je geen zorgen over de kosten van een boekhouder, vaak is dit minder dan €100.

Moet ik alles per post regelen of kan het ook digitaal via email?
Mocht je nog thuis wonen bij je ouders en je liever geen post ontvangt (omdat je niet wil dat je ouders er achter komen dat je werkt als webcamgirl) kan je ook veel (of alles) regelen via email. Veel meiden willen werken als webcamgirl maar willen hun werkzaamheden prive houden en dat kan prima. Als je er voor kiest dat jou ouders de belasting papieren invullen, krijg je natuurlijk vragen over je verdiensten. Je kunt er voor kiezen om zelf je eigen opgave te doen of bij een boekhouder. Als je kiest om het zelf te doen kun je hulp vragen bij de Belastingdienst zelf. Daar is altijd iemand beschikbaar om je te helpen met het invullen van de papierwerk. Je kunt bij de Belastingdienst aangeven dat je er voor kiest dat alle communicatie via email verloopt. Zo blijft alles prive doordat je post digitaal per email ontvangt.

Mag ik bijverdienen als ik een uitkering of studiefinanciering heb?
Ja, in de meeste gevallen is dit goed mogelijk. Heb je een uitkering of ben je een studente die studiefinanciering ontvangt, dan kun je in de meeste gevallen bijverdienen als webcamgirl. Het is belangrijk te weten dat je geniet van een uitkering je verplicht bent om je (online) bijverdiensten te melden bij de uitkerende instantie. Als je bijvoorbeeld een WW, WAO of Wajong uitkering hebt dan moet je dit melden. Het kan zijn dat je uitkering gekort wordt omdat je bijverdient, maar dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn verschillende grenzen voor bijverdienen. Met webcam werk heb je de mogelijkheid om veel geld te verdienen – zo veel dat je geen uitkering meer nodig hebt!

Trefwoorden: belasting betalen, webcamgirl worden, webcam werk, belastingdienst, webcamgirl verdiensten, eigen bedrijf, webcambedrijf, belasting betaling, online werken als webcammodel, camverdiensten en de belastingdienst, belasting betalen als camgirl, werken als camgirl en de belastingsdienst, webcam werk en belasting betalen, belasting betalen over cam verdiensten, webcamgirl inkomsten opgeven bij de Belastingdienst, belastingen en aftrekkosten voor webcamgirls, belasting betalen over geld dat je verdient als webcam model, webcamgirl belastingen